Πηγή: Ναυτεμπορική
Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής διαπιστώνει ότι όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυζούν για τον πληθωρισμό. |
ΜΕΣΑ στους επόμενους 6 μήνες θα συγκεκριμενοποιηθούν οι κοινοτικές δράσεις για την αναχαίτιση της ακρίβειας, οι οποίες θα έχουν μεσομακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα. Βραχυπρόθεσμα, οι κυβερνήσεις είναι εκείνες που θα αναλάβουν με μέτρα σε εθνικό επίπεδο να ανακουφίσουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, που πλήττονται καίρια από τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών. Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα που προκύπτει από τις διήμερες εργασίες της Συνόδου Κορυφής, όπου το θέμα της ακρίβειας κυριάρχισε των συζητήσεων μεταξύ των 27 ηγετών.
Είναι γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες περίμεναν περισσότερα από τους ηγέτες τους και τη Σύνοδο των Βρυξελλών, αλλά από την άλλη πλευρά είναι γνωστό ότι οι προτεραιότητες κάθε χώρας είναι διαφορετικές, όπως και οι δημοσιονομικές τους δυνατότητας στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Για το λόγο αυτό άλλωστε δεν έλλειψαν και οι διαφωνίες στη λήψη φορολογικών μέτρων βραχυρπόθεσμου χαρακτήρα σε κοινοτικό επίπεδο.
Πάντως, όπως επισήμανε και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής το γεγονός και μόνο ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν επί δύο μέρες το θέμα της ακρίβειας, επιβεβαιώνει ότι όλοι έχουν συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα ενός προβλήματος που ακουμπάει όλα τα κράτη μέλη.
Πρόθεση της Ε.Ε.
Αναφορικά με την αντιμετώπιση της ακρίβειας σε κοινοτικό επίπεδο, οι «27» διαπιστώνουν με ικανοποίηση την πρόθεση της Κομισιόν να παρακολουθεί εκ του συνεγγυς τις δραστηριότητες στις χρηματοπιστωτικές αγορές βασικών προιόντων, συμεπριλαμαβνομένου του κερδοσκοπικού εμπορίου, καθώς και τις επιπτώσεις
Μεταξύ των μεσοπρόθεσμων μέτρων που παραπέμφθηκαν για αποφάσεις τους επόμενους μήνες, είναι η χορήγηση φορολογικών κινήτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και την αναθεώρηση της γενικότερης φορολογικής της Κοινότητας στην ενέργεια. Αντικειμενικό στόχος είναι η σταδιακή απεξάρτηση από το πετρέλαιο και η προώθηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας.
Ανατέθηκε επίσης στην Κομισιόν να παρακολουθεί στενά τις δραστηριότητες στις χρηματοπιστωτικές αγορές βασικών προιόντων, συμπεριλαμβανομένου του κερδοσκοπικού εμπορίου, και τις επιπτώσεις στις τιμές, ενώ καλειται να υποβάλει έκθεση στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. Οι προτάσεις της Αυστρίας και της Ιταλίας να επιβληθεί σε κοινοτικό επίπεδο φόρος σε κερδοσκοπικές κινήσεις στα χρηματιστήρια και στα υπερκέρδη των πετρελαικών εταιρειών, ώστε τα έσοδα να διατεθούν στα χαμηλά εισοδήματα, δεν έτυχε αποδοχής από το σύνολο των κρατών μελών.
Τα βιοκαύσιμα
Στο γεωργικό τομέα, το νέο στοιχείο που προκύπτει από τη Σύνοδο είναι ότι η Ευρωπαίοι ηγέτες, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, διαπίστωσαν ότι τα βιοκαύσιμα πληττουν την παραγωγή σιτηρών για ανθρώπινη κρίση, επηρρεάζοντας προς τα πάνω τις τιμές. Στόχος πλέον είναι η απαγγίστρωση της Ε.Ε. από τα βιοκαύσιμα πρώτης γενιάς και η στροφή σε αυτά της δεύτερης γενιάς (απο φύκια, πριονίδια κλπ), που δεν δημιουργούν πρόβλημα στην κοινοτική παραγωγή.
Είναι προφανές ότι το «μπαλάκι» για τη λήψη μέτρων σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο μεταφέρεται πλέον στις κυβερνήσεις. Οι «27», μέσω των συμπερασμάτων καλούν τα κράτη μέλη να χορηγήσουν στοχευμένες βραχυχρόνιες ενισχύσεις στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμου. Δεν τίθεται, όμως, θέμα χαλάρωσης της δημοσιονομικής πειθαρχείας, που σημαίνει ότι χώρες με ψηλο δημόσιο έλλειμμα, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία και η Πορτογαλία, δεν έχουν μεγάλη ευχέρεια χορήγησης γενναίων ενισχύσεων. Διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωπες με το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΟΝΕ και την κοινοτική επιτήρηση.
Ποιους πλήττει η ακρίβεια
Αναφερόμενος στο θέμα ο κ. Καραμανλής υπογράμισε ότι το πρόβλημα της ακρίβειας επηρεάζει άμεσα όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, αλλά πλήττει δυσανάλογα κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα και τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Οπως είπε, η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ του 2003 έχει συνεισφέρει στην προώθηση του ανταγωνισμού και στην αποτελεσματικότητα των αγορών. Οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων και του πετρελαίου συμβάλλουν στην αύξηση των τιμών των εισροών των Ευρωπαίων αγροτών, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής. Συνεπώς, η σημασία της διατήρησης, αλλά και της ουσιαστικής ενίσχυσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής είναι σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ, ανάφερε.
Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε στη συνεδρίαση ότι οποιαδήποτε πρόσθετα μέτρα ληφθούν για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης θα πρέπει να καλυφθούν από νεους πόρους. Ακόμα, είναι ζωτικής σημασίας η λήψη μέτρων για την αύξηση της παραγωγικότητας, πάντα με κριτήριο την προστασία της υγείας του καταναλωτή. Συμφωνήσαμε, τέλος, ότι τα όποια εθνικά μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ανόδου των τιμών στις ασθενέστερες εισοδηματικά ομάδες του πληθυσμού θα πρέπει να είναι βραχυπρόθεσμα και στοχευμένα, ώστε να μην προκαλούν στρεβλώσεις στις αγορές, κατέληξε ο Πρωθυπουργός.
Η πρόταση Σαρκοζί
Η πρόταση του κ. Σαρκοζί να ανασταλεί η επιβολή ΦΠΑ στα καύσιμα, όταν το πετρέλαιο ξεπερνάει μια προκαθορισμένη τιμή, μπορεί να να μην γίνεται αποδεκτή από όλα τα κράτη-μέλη, αλλά δεν απορρίφθηκε. Παραπέμφθηκε για διεξοδική εξέταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Πάντως, όπως δήλωσε για το θέμα αυτό ο Γάλλος Πρόεδρος μετά τη λήξη των εργασιών της Σύνόδου, μπορεί ορισμένα κράτη-μέλη, όπως η Γερμανία, να έχουν διαφορετική άποψη και να αρνούνται τη μείωση της φορολογίας, αλλά ο ίδιος θα επιμείνει μέχρι τέλους. Κι αυτό γιατί θεωρεί ότι είναι εντελώς άδικο για τον καταναλωτή να επιβάλεται ΦΠΑ 18 με 20% όταν η τιμή του πετρελαίου ανέρχεται σε 42 δολάρια το βαρέλι και να ισχύει ο ίδιος συντελεστής όταν η τιμή του πετρελαίου ανέρχεται σε 139 δολάρια το βαρέλι.
NΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου