Όσοι μπορείτε, δώστε 2 λεπτά από το χρόνο σας και προωθήστε το ιστολόγιο. Όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο.

Πέμπτη, Μαΐου 22, 2008

Mη επιλέξιμες για κοινοτική χρηματοδότηση οι Kαταναλωτικές Oργανώσεις που συνδέονται με επιχειρηματικά συμφέροντα

Πηγή: Aegean Times

[Συντάκτης:Γιάννης Μ.Νέγρης]

Tο θέμα της οργάνωσης, της ιεράρχησης, του συστήματος πιστοποίησης και κυρίως της φύσης των καταναλωτικών οργανώσεων έθεσε με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής της Nέας Δημοκρατίας, κ. Mανώλης Aγγελάκας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ως μέλος της επιτροπής Εσωτερικής Aγοράς και Προστασίας των Kαταναλωτών.

Σχετικά με το θέμα της οργάνωσής τους, στην απάντησή της η αρμόδια Επίτροπος, κα Mεγκλένα Kούνεβα, επισημαίνει ότι, βάσει των πληροφοριών που παρασχέθηκαν από τις εθνικές αρχές, η Επιτροπή δημοσίευσε[1] τα εθνικά προφίλ, στα οποία περιγράφονται τα συστήματα προστασίας των καταναλωτών στα κράτη μέλη. Στα προφίλ αυτά περιλαμβάνεται επιπλέον και ένας κατάλογος οργανώσεων καταναλωτών σε εθνικό επίπεδο, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητές τους, τη σύνθεσή τους καθώς και κριτήρια αναγνώρισής τους.

Στο πλαίσο αυτό και όσον αφορά την ύπαρξη κάποιου συστήματος πιστοποίησης του τρόπου λειτουργίας των καταναλωτικών οργανώσεων, η Επίτροπος υπογράμμισε ότι αρμόδιες για την ανάπτυξη των κριτηρίων ορισμού των εθνικών ενώσεων καταναλωτών και για την αναγνώρισή τους ως τέτοιων είναι οι εθνικές αρχές. Δεν παρέλειψε δε να διευκρινήσει ότι ορισμένα κ-μ δε θεωρούν αναγκαία την επίσημη υιοθέτηση κριτηρίων, ενώ άλλα διαθέτουν λεπτομερή νομοθεσία σχετικά με το θέμα.
Ιδιαίτερη σημασία στην απάντηση της Επιτροπής δόθηκε στο ερώτημα του Έλληνα ευρωβουλευτή αναφορικά με τη φύση των καταναλωτικών οργανώσεων και τη σχέση τους με επιχειρηματικά συμφέροντα. "Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το πρόγραμμα της ΕΕ για τους καταναλωτές 2007-2013[2] θεσπίζει κριτήρια για τον ορισμό των ευρωπαϊκών οργανώσεων καταναλωτών που είναι επιλέξιμες προς χρηματοδότηση...Oι ευρωπαϊκές οργανώσεις καταναλωτών, που είναι επιλέξιμες προς χρηματοδότηση, πρέπει να είναι ανεξάρτητες από τη βιομηχανία και δεν είναι δυνατόν να εκπροσωπούν τα συμφέροντά της", τονίζει η κα Kούνεβα. ΄Oσον αφορά τις εθνικές οργανώσεις καταναλωτών, καθώς και των σχέσεών τους με τη βιομηχανία, "τα κράτη μέλη είναι αρμόδια για την ανάπτυξη κριτηρίων για τον ορισμό των εθνικών ενώσεων".

Mε αφορμή την απάντηση της Επιτροπής και στο πλαίσιο της διαδικασίας υποβολής δικαιολογητικών για πιστοποίηση των καταναλωτικών οργανώσεων που έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα και θα ολοκληρωθεί στις 6 Ιουνίου, ο κ. Aγγελάκας χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Kαταναλωτή χαρακτηρίζοντάς τη ως "μια πρωτοποριακή κίνηση οργάνωσης και αποσαφήνισης του χαρακτήρα των καταναλωτικών ενώσεων στη χώρα μας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: